Pagaia, părțile componente
Când te îndrepți spre lumea canotajului nu neapărat acela de performanță ci mai degrabă acela de agrement,, termenii specifici legați de componentele unei pagaie pot părea la început un detaliu minor. Totuși, să ai o înțelegere de bază a acestor termeni te ajută să navighezi mai ușor prin informațiile tehnice și să comunici mai eficient cu alți pasionați de canotaj. Deși familiarizarea cu părțile componente ale unei pagaie nu îți îmbunătățește direct abilitățile de vâslit, oferă un avantaj în înțelegerea detaliilor tehnice care pot influența experiența ta pe apă. Din acest motiv, am ales să scriu câteva articole despre cum să alegi dimensiunea corectă a unei pagaie și despre componentele acesteia. În acest articol, vom afla despre părțile unei pagăi
PRIZA UNEI PAGĂI (GRIP)
Priza este partea de sus a pagăi, pe care instinctiv o vei numi mâner. Este mânerul principal al pagaiei, pe care îl ții cu mâna superioară atunci când vâslești. Priza este de obicei în formă de "T" (T-Grip) sau priză de palmă (Palm Grip), fiind proiectată pentru a se potrivi confortabil în palma ta, oferind o prindere bună pentru un vâslit confortabil și eficient.
Priza Simetrică (Symmetrical Palm Grip)
Priza simetrică este în formă de triunghi și poate fi folosită în orice direcție, deoarece are aceeași formă pe ambele părți. Este ideală pentru vâslitul recreativ, fiind potrivită pentru începători, deoarece, indiferent cum o ridici, o ții corect. Acest aspect ajută la concentrare asupra tehnicii de vâslit, mai ales la început.
Priza Asimetrică (Asymmetrical Palm Grip)
Priza asimetrică este utilizată în principal la pagăiele cu tijă curbată (bent-shaft) care sunt proiectate pentru a fi folosite într-o singură direcție. Această priză este în formă de triunghi, dar arcuită, oferind confort doar pe o parte a pagaiei. Este excelentă pentru excursii lungi cu canoea, oferind ergonomie și eleganță, mai ales în cazul pagaielor din lemn.
Priza în "T" (T-Grip)
Priza în "T" oferă control maxim asupra pagaiei, fiind ideală pentru lovituri de pală care necesită multă forță, cum ar fi în probe sportive, antrenamente sau vâslitul în ape repezi. Aceasta permite reacții rapide și lovituri puternice împotriva apei curgătoare pentru a manevra canoea eficient.
TIJA UNEI PAGĂI(SHAFT)
Tija este partea lungă și subțire care se extinde de la priza pagăi până aproape de gât, locul unde mâna inferioară apucă pagaia pentru a trage sau împinge, propulsând pala prin apă. Tija și priza formează practic mânerul pagaiei.
Tipuri de Secțiuni Transversale pentru Tije
- Tije Ovale (Oval Shafts) – Acestea au o secțiune transversală în formă de ou și sunt proiectate ergonomic pentru a se potrivi confortabil în mână. Designul ajută la menținerea unei prinderi corecte, făcând perioadele lungi de vâslit mai ușoare și mai eficiente.
- Tije Rotunde (Round Shafts) – Tijele rotunde sunt mai puțin controlabile decât cele ovale, deoarece se pot roti mai ușor în mână. Astfel, ele sunt mai puțin eficiente și pot duce la pierderea puterii de vâslire
GÂTUL ȘI UMĂRUL UNEI PADELE(THROAT&SHOULDER)
Gâtul unei pagaie de canoe este locul în care lama padelei întâlnește tija acesteia. Este partea inferioară a tijei, chiar în punctul în care tija începe să se lărgească către lamă. Umărul padelei de canoe este partea superioară a lamei padelei, care începe la nivelul gâtului. Este secțiunea înclinată care se lărgește pe măsură ce coborâți pe pagaie, până când lățimea lamei rămâne constantă sau începe iar să scadă, în funcție de tipul lamei
LAMA SAU PALA PAGĂI(BLADE)
Lama este partea lată de la capătul pagaiei, care se scufundă în apă și este utilizată pentru a împinge sau a trage împotriva apei, propulsând astfel canoea înainte sau înapoi.
Tipuri Principale de Pale ale unei pagăi
- Beavertail – Aceste lame sunt cele mai late la partea de jos, aproape de vârf.
- Ottertail – Aceste lame sunt cele mai late la partea superioară, aproape de tijă.
Palele moderne ale pagăilor au evoluat în variante mai late și mai scurte ale acestor două tipuri de pale/lame. Totuși, forma unei pale nu este la fel de importantă ca suprafața acesteia. Palele cu o suprafață mai mare sunt mai greu de manevrat, dar oferă mai multă putere la fiecare lovitură. Pe de altă parte, palele cu o suprafață mai mică sunt mai ușor de utilizat, dar oferă mai puțină putere.
Deși ai putea crede că o pagaie cu suprafață mai mare este mai eficientă, trebuie să ții cont că vei trage o pagaie mai mare prin apă la fiecare lovitură. Prin urmare, este mai bine să alegi o pagaie cu o suprafață puțin mai mică și să îți mărești ritmul de vâslit pentru a obține viteza dorită.
VÂRFUL UNEI PAGĂI(TIP)
Vârful unei pagăi este partea cea mai de jos a acesteia, fiind primul element care intră în apă. Majoritatea vârfurilor sunt rotunjite la capete și colțuri, ceea ce le face mai rezistente și mai puțin susceptibile de a se crăpa. Un vârf rotunjit permite pagaiei să intre și să iasă din apă mai lin și mai silențios. Deoarece vârful pagaiei este cel mai expus loviturilor, este ideal să fie ranforsat suplimentar cu lemn mai dur sau alte materiale compozite adecvate.
Add your comment