Dimensionarea unei Pagăii
DIMENSIONAREA CORECTĂ A UNEI PAGĂII
La început, aproape că nu contează cu ce tip de pagaie vâslești – fie că este din plastic sau lemn, iei canoea și vâslești. Plăcerea de a pluti pe apă te face să uiți de aspecte precum forma și dimensiunea păgăii. La început, alegerea unei pagăii se bazează mai mult pe estetică: „Aceasta este mai frumoasă decât ce am folosit până acum”. Pe măsură ce capeți experiență, începi să simți diferențele și să înțelegi că dimensionarea pagăii este importantă.
După ce ai încercat mai multe canoe și diferite tipuri de pagăii, ai început să simți diferențele, ai întrebat și ai aflat că dimensionarea unei păgăii este esențială. Acest aspect devine evident în special atunci când îți cumperi propria pagăie sau când comanzi un hand-made, aici dimensiunea contează. Să vedem despre ce este vorba!
Despre Părțile Componente ale unei Pagăi am vorbit și într-un articol precedent și am aflat că o padelă are șase părți principale:
- Priza (Grip) – Priza este partea de sus a padelei. Este „mânerul” principal al unei padele.
- Tija (Shaft) – Partea lungă și subțire care se întinde pe cea mai mare parte a lungimii padelei, de la priză până la gât.
- Gâtul (Throat) – Partea de jos a tijei, unde padela începe să se lărgească în lama.
- Umărul (Shoulder) – Umărul unei padele este secțiunea dintre gât și lama principală a padelei.
- Lama (Blade) – Partea plată și largă de jos a unei padele de canoe, partea care intră în apă.
- Vârful (Tip) – Partea cea mai de jos a unei padele de canoe, la capătul lamei.
În general, o pagăie dreaptă ar trebui să aibă între 130 cm și 150 cm în timp ce o păgăie cu coadă ergonomica(îndoită) ar trebui să aibă între 120 cm și 130 cm , datorită lamelor mai scurte și mai late, în general cu 5-6 cm mai scurtă decât cea dreaptă. Cele mai comune lungimi de păgăii sunt de 135 cm, 140 cm și 150 cm.
Majoritatea metodelor de dimensionare sunt asemănătoare, măsurând mânerul și tija până la gâtul păgăii, asigurând o prindere optimă în funcție de dimensiunile padelatorului. La aceasta se adaugă lungimea lamei, care variază în funcție de tipul de păgăie ales sau de destinația acesteia, media fiind de 50 cm
PRIZA CORECTĂ ȘI PRIMA METODĂ DE DIMENSIONARE
Este important să știi cum să prinzi corect o pagăie. Prinde mânerul superior al pagăii cu mâna superioară. Palma ar trebui să fie pe partea largă a mânerului, iar articulația dintre palmă și degete să fie pe vârful mânerului. Cu mâna inferioară, prinde tija pagăii chiar deasupra gâtului pagăii.
Pentru o primă dimensionare, cu o priză corectă, folosește următoarea metodă urmând pașii de mai jos:
- Prinde mânerul pagăii cu mâna superioară, așa cum ai face în timpul vâslitului.
- Cu cealaltă mână, prinde tija pagăii chiar deasupra gâtului.
- Ridică pagăia deasupra capului, sprijinind-o pe cap și observă unghiul brațelor.
- Ideal, unghiul brațelor ar trebui să fie de 90 de grade. Dacă unghiul este mai mare, tija este prea lungă; dacă este mai mic, tija este prea scurtă.
Notează acum dimensiunea astfel obținută și adaugă lungimea lamei palei, care variază în funcție tipul padelei sau de modelul ales și este în medie de 50 cm.
Exemplu de Calcul:
- Măsori lungimea de la mâner la gâtul păgăii: să zicem că este 95 cm.
- Adaugi lungimea lamei păgăii: de obicei, aceasta este aproximativ 50 cm.
- Total: 95 cm + 50 cm = 145 cm
Deci, în acest exemplu, lungimea totală a păgăii ar trebui să fie de aproximativ 145 cm.
Aceasta dimensiune rezultă și dacă stau în picioare, cu spatele drept și cu pagaia sprijinită în sol/podea masor lungimea de la vârf la mâner până în dreptul bărbiei.
ALTĂ METODA DE ESTIMARE A LUNGIMII PĂGĂII
Pentru o metodă detaliată de estimare, stai pe un scaun plat, cu spatele drept, și măsoară de la suprafața de șezut a scaunului până la bărbie. Adaugă distanța de la scaunul canoei până la apă (folosește 15 cm ca medie comună). La aceasta, adaugă lungimea lamei păgăii, care variază între 45 cm și 55 cm, în funcție de tipul păgăii.
Exemplu de Calcul:
- Măsurătoarea de la scaun la bărbie: 75 cm
- Distanța de la scaunul canoei la apă: 15 cm
- Lungimea lamei păgăii: 50 cm
- Total: 75 cm + 15 cm + 50 cm = 140 cm
Acum, folosind aceste informații și exemplele de calcul, vei ajunge la o dimensiune optimă pentru păgăia ta. Chiar și așa, testează și descoperă forme și dimensiuni diferite si vei ajunge sa intelegi care dintre acestea te avantajează. Perfecționează-ți stilul de padelare și vei beneficia de o experiență deosebită atunci când ieși cu canoea în natură!
Add your comment