Loading...

Dimensionarea Padelei Greenland


Dimensionarea corecta a padelei Greenland este importanta pentru a intelege principiile acesteia si pentru a avea o padela cat mai potrivita, confortabila si adaptata nevoilor tale in padelat. Desi nu pare, vei simti eficienta padelei imediat dupa prima folosire.  Dimensiunile ce rezulta din descrierile de mai jos pot fi usor modificate, experienta  te va face sa alegi o padela mai lunga sau una mai scurta, mai lata sau mai ingusta. Imediat dupa ce treci de la o padela europeana la cea Greenland, vei avea tendinta sa ceri o padela cu latimea palei (blade width) mare. Cu timpul si dupa experienta acumulata in padelat, dupa ce vei intelege  avantajul real al padelei, vei cauta cu siguranta  o latime mai mica a palei.  O pala mai lata de 90 mm nu este specifica padelei Greenland, latimea ei trebuie sa-ti permita o apucare normala a palei in situatii diferite. 

1.Lungime padelei (paddle length) se poate afla prin mai multe metode: una din acestea este de a sta in picioare si cu bratul intins in sus in asa fel incat sa poti prinde capatul palei cu varful degetelor, exact ca in prima fotografie. O alta metoda este de a masura distanta dintre brate, plus distanta masurata de la incheietura bratului cu antebratul pana la vârful degetelor. Exista mai multe metode de stabilire a dimensiunii corecte si toate vor ajunge la aceleasi valori. Aceste masuratori se fac avand ca reper caiacul SOF (skin on frame), care este un caiac ingust. Pentru caiacul de tura lungimea padelei poate fi putin mai mare. 

2. Latimea palei  (blade width) este distanta de la baza primei articulatii a degetului mare pana la suprafata ventrală celei de-a doua articulatii a degetului mijlociu. Aceasta este latimea maxima a palei care poate fi confortabil folosita de padelator. Asta nu inseamna ca nu putem folosi o pala mai ingusta. Lătimea lamei (blade width) se mai masoara prin formarea litera "C", cu degetul mare si degetul mijlociu, sau cea mai mare latime pe care o poti prinde confortabil si în sigurantă cu palma. Dimensiunile pot varia de la 75cm pana la 90cm, in functie de padelator. O latime mai mare de 90mm nu este specifica padelei Greenland pentru ca nu poate fi folosita ca o padela Greenland.


3.Lungimea manerului padelei (loom length) este si ea o dimensiune importanta. Metoda traditionala de obtinere a acestei dimensiuni se face avand ca referinta caiacul SOF. Pentru a masura lungimea manerului padelei (loom) , tine o rigla sau un metru de tamplarie cu ambele maini, ca in imagine. Lasa sa coboare ambele brate pe langa corp, relaxat. Fixeaza rigla. Apoi ridica rigla în fata corpului, astfel încât bratul tau sa formeze un unghi de 90 de grade cu antebratul si antebratul sa fie paralel cu solul . Antebratele ar trebui să fie paralele unul cu un altul. Dacă nu sunt, muta degetul mare și degetul aratator pana cand antebratele sunt paralele. Citeste distanta dintre partea exterioara a fiecăruia dintre primele degete (aratatoare). Aceasta va fi lungimea manerului padelei.


 

4.Lungimea manerului padelei Storm (Storm loom length) este de obicei distanta dintre marginile exterioare ale pumnilor tinuti împreună, asa cum este prezentat în figura din dreapta. 

5.Tipul umarului padelei  este o optiune.  Exista padele fara umar si padele cu umar. Padelele fara umar permit o mai buna trecere de la profilul manerului catre profilul palei, acesta facanduse treptat. Padelele cu umar au avantajul ca poti intui mai repede centrul padelei apucand mereu padela corect fara a mai face o corectie vizuala . Cat despre priza mai buna a padelei, parerile sunt impartite. Exista un echilibru intre a alege o padela cu umar sau fara.

 

Recent Comments
    Popular Posts